MasovnoUbijanje.com Prijatelji životinja Home Page

Masovno ubijanje O analogiji Eliminiranje neželjenih Obrada života Konačno rješenje

Holokaust na vašem tanjuru

“Ti psi i svinje svi zajedno zaslužuju da budu premlaćeni do smrti.”
     — nacistički vojni zapovjednik svojim vojnicima, pripremajući ih za ubijanje Židova

    Obrada života

Prema Charlesu Pattersonu, “kada je (židovska umjetnica Judy Chicago) posjetila Auschwitz i vidjela maketu jednog od četiri krematorija, shvatila je da su to 'bila ogromna industrijska postrojenja – osim što su umjesto svinja obrađivala ljude koji su bili tretirani kao svinje.'”

Tijekom holokausta i u modernoj proizvodnji mesa događa se isto: žrtve su dehumanizirane prenapučenošću i upotrebom mehanizacije. Zarobljenici u Buchenwaldu bili su natrpani na nizovima ležajeva, po troje na jednom “krevetu”. Devedeset posto svinja je potpuno onemogućeno kretanje na nekom stupnju njihovog života, a 70 posto ih se trajno drži u takvom stanju. Krmače se konstantno drže u stanju trudnoće ili dojenja mladih, stisnute unutar uskih bokseva, u nemogućnosti da se okrenu. Kako su svinje po prirodi društvene životinje, počinju gristi repove drugih svinja i postaju kanibali kada su natrpane u prenapučene obore, a razvijaju neurotično ponašanje kada se drže izolirane i zatočene.

Telad koja se uzgaja radi kože – muški potomci mliječnih krava – su među najokrutnije zatočenim i otuđenim životinjama na industrijskim farmama. Oduzeti od svojih majki samo nekoliko dana nakon rođenja, privezani su lancima u boksove širine samo pola metra s podlogom koja uzrokuje oštre bolove u nogama i zglobovima. Kako mlijeko njihovih majki prisvajaju ljudi za vlastitu upotrebu, oni se hrane mliječnim nadomjescima punim hormona ali osiromašenim željezom: anemija čini da njihovo meso ostaje svjetlo i mekano, ali zbog nje telad postaje vrlo slaba. Kada ih se kolje u dobi od oko 16 tjedana, često su previše bolesna ili osakaćena da bi mogla hodati. Jedno od deset teladi ugiba zatočeno u boksu.

Kokoši nesilice prolaze još i gore. Pet do šest ih se drži u žičanom kavezu širine i dužine oko 35 cm, a kavezi su često postavljeni u mnogo redova. Tekuća vrpca donosi im hranu, a odnosi jaja. Zbog razloga što žive u tako prenapučenim uvjetima, kokoši se drže u polumraku, a vrhovi kljunova im se režu vrućom oštricom (bez anestezije), kako bi ih se spriječilo da jedna drugu na smrt ne iskljucaju. Žičana mreža njihovih kaveza struže perje s njih, povređuje im kožu i osakaćuje njihove noge.

Približno 20 posto kokoši koje se uzgajaju u takvim uvjetima ugiba od stresa ili bolesti. U dobi od 1 ili 2 godine, njihova iscrpljena tijela počinju smanjivati proizvodnju jaja i tada ih se kolje (prirodni životni vijek kokoši je 15 do 20 godina). 90 posto od svih jaja koja se prodaju na tržištu dolazi od kokoši uzgajanih na industrijskim farmama.

People for the Ethical Treatment of Animals MassKilling.com